Search
Klantbeoordeling 9.2
4.5/5

Klompen beschilderen

Traditionele klompen zijn vaak beschilderd. Vaak met het bekende geel/bruine patroon, maar er zijn ook klompen die vaak van prachtige voorstellingen of decoraties zijn voorzien. Vaak verschilt wat er op de klomp staat ook van streek tot streek. Veelal zijn de schilderingen puur bedoeld voor de toeristische markt, maar wie zich in de geschiedenis en het dragen van klompen verdiept, komt er ook achter dat versieringen op klompen bepaalde betekenissen kunnen hebben.

Van onversierd naar versierde klompen

Houten klompen worden in allerlei vormen al eeuwenlang gedragen. En niet alleen in Nederland waren deze klompschoenen populair, ook in het oude Egypte en bijvoorbeeld het oude Japan zijn er vormen van klompen in de geschiedenis terug te vinden. Tot ca. 1920 waren klompen in Nederland echt gebruiksartikelen en werden nauwelijks versierd, daarna kwam je het zogenaamde ‘riswerk’ in klompen tegen; in glad geschuurde klompen werden met een fijn mesje patronen en decoraties aangebracht. Vaak was dit voor de zondag, feestdagen of huwelijken, waarbij bijvoorbeeld de initialen van de bruid werden ingekerfd.

Klompen beschilderen populair

Later kwam het klompen beschilderen in zwang. Hierbij verschilde kleur en decoratie vaak van provincie tot provincie of van dorp tot dorp. Of de klompenmaker zette zijn eigen signatuur op de klomp. Zo zijn er de prachtig versierde roosjesklompen van de vermaarde klompenschilder Jan Moenis van Marken, passend bij de klederdracht en waarop ook de naam van de draagster in fraaie letters werd aangebracht. Wat bij beschilderde klompen verder vaak als decoratie terugkomt zijn de stippen en kruislingse strepen die de indruk moesten wekken dat het om gewone schoenen ging.

Momenteel zijn houten klompen in allerlei kleuren en motieven te bestellen. Wat opvalt is dat de binnenzijde van de klomp nooit wordt beschilderd. Dit is niet alleen omdat verf mogelijk kan afgeven op de sokken, verf sluit ook de houtporiën dermate af, dat het ademend en vochtregulerend vermogen van het hout wordt tenietgedaan. En juist dat zorgt ervoor dat de voet in de klomp aangenaam warm blijft!

Facebook
Twitter
Pinterest

Klompen nodig? Bekijk ons assortiment

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.