Search
Klantbeoordeling 9.2
4.5/5

Hoe worden klompen gemaakt?

Het maken van klompen is een oud-Hollands ambacht wat gelukkig nog niet is verloren. Er zijn nog veel klompenmakers die op traditionele wijze uit stukken boom dit fraaie stuk schoeisel maken, aangevuld door ware klompenfabrieken die dat proces tot op de precisie hebben weten te mechaniseren. De principes van het uithakken en fijnschuren van de klomp verschilt daarin echter niet, het proces gaat fabrieksmatig alleen veel sneller.

Handmatig klompen maken

Klompen worden gemaakt van de beste stukken hout, vaak wilgenhout of populierenhout. De boomstammen worden in stukken gezaagd en overdwars weer in vieren. Uit elk stuk wordt een klomp vervaardigd. Met de hand hakt de klompenmaker eerst de ruwe vorm van de klomp uit het hout; de bovenzijde, de punt en de hak. Dat doet hij daarna in tegengesteld model met de andere klomp uit het paar. Vervolgens schaaft hij het model er met een zogenaamd ‘paalmes’ verder in. Dit lange mes is bevestigd op een houten bok en geeft de maker de mogelijkheid het mes in alle hoeken te manoeuvreren.

Gladmaken en afwerken

Als eenmaal het model er goed in zit, worden met een kleine lepelvormige handboor gaten gemaakt in het gedeelte waar de voet instapt. Met steeds grotere lepelboren worden dit gat vergroot tot het gewenste formaat. Met een maatstok wordt de juiste diepte van dit gat, dus de voetmaat, bepaald. Met verschillende schraapmessen wordt de binnenkant vervolgens glad gemaakt en de hak gevlakt voor een prettige pasvorm. De buitenkant van de klomp wordt geschuurd waarna eventuele versieringen met de hand worden ingegraveerd.

Eigen klompensignatuur

Dit principe is in de fabriek niet anders. Alleen worden de klompen hier uitgehakt en gefreesd met draaibanken en een mal. Door de ene draaibank linksom en de andere rechtsom te draaien, worden er in een keer een linker- en rechterklomp gemaakt. Daarna worden de klompen wel een week gedroogd vanwege het hoge watergehalte in het verse hout. Fabrieksklompen hebben vrijwel allemaal hetzelfde model, terwijl traditionele klompenmakers vaak weer een eigen signatuur geven aan de klompen. Of bepaalde streekkarakteristieken, zoals een extra bolle of juist spitse neus.

Ook nieuwe modellen klompen vinden hun basis in de principes van het ambachtelijke klompen maken. Dat vakmanschap is dan ook terug te zien in elk product binnen onze collectie.

Facebook
Twitter
Pinterest

Klompen nodig? Bekijk ons assortiment

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.